ŽENY: Budeme hrát 1.ligu!!!

07.05.2014 08:42

O prvním květnvém víkendu se v jaroměřské hale uskutečnily boje o postup do druhé nejvyšší ženské florbalové soutěže - tedy o 1.ligu žen, kterých se zúčastnilo 5 týmů: TJ Sokol Jaroměř, Slavia VŠ Plzeň, FbC 98 Chomutov, SK Domeček DDM Banes Soběslav a FBC SP Plast Česká Lípa. Z turnaje, kde se utkal každý s každým postupovala do vyšší soutěže hned 3 družstva z 5. A jak to všechno dopadlo? Domácí Jaroměř, která postoupila z druhého místa doprovodí vítěz baráže - Slavia VŠ Plzeň a třetí tým v tabulce - SK Domeček DDM Banes Soběslav...

Celkově to byl velice náročný víkend, kdy holky musely odehrát 4 nelehké zápasy během 2 dní. Na hřišti odevzdaly maximum a dokázaly, že jsou týmem s velkým srdcem a bojovností, když dokázaly hned první den dvakrát otočit nepříznivý stav utkání a nakonec se radovat z výhry.

Jak to vypadalo v jednotlivých utkáních našich žen?

Jaroměř - Česká Lípa    4:3 (1:1, 1:2, 2:0)
V prvním zápase se proti jaroměřským hráčkám postavila Česká Lípa, která v letošní sezoně hrála 1.ligu a jakožto nejhorší celek musela do baráže. Naše holky se s tímto týmem letos již jednou potkaly, a to na 1.kole poháru České Pojišťovny, kde dokázaly Lípu porazit. Nicméně to, že nad nimi jednou vyhrály nic neznamenalo. Jaroměři se vstup do zápasu vydařil, když hned po 30 vteřinách nekompromisně zakončovala Bláža (Verča Bláhová) - 1:0. Celkově se hrál vyrovnaný florbal... soupeřky dokázaly během první třetiny vyrovnat - 1:1 - a tím se to jenom potvrzovalo. Druhá třetina se nesla v podobném duchu jako ta první, bohužel v  ní přišel první dvouminutový trest pro Jaroměř, který nakonec dokázaly českolipské hráčky využít - 1:2. O necelé 2 minuty bylo ještě hůř, když se opět radovala Lípa - 1:3. Domácí tým se však nevzdával a o minutu později korigoval díky Bláže na 2:3 a dostal se zpět do zápasu. Do třetí třetiny vlítly domácí jako uragán a po 17 vteřinách završila Bláža hattrick - vyrovnáno 3:3. Jaroměř se snažila tlačit, byla zpátky ve hře a chtěla vyhrát. Nesměla se však dopustit žádné chyby. Necelé 4 minuty před koncem přišel další důležitý okamžik, když při úniku byla faulovaná domácí hráčka a rozhodčí nařídili nájezd - ten nejel nikdo jiný než Bláža, která ho proměnila a stala se tak hrdinkou prvního jaroměřského zápasu - 4:3. Nebylo však vyhráno, jediná jaroměřská střelkyně si musela jít 2 a půl minuty před koncem sednout a Jaroměři nastaly jedny z nejdelších 2 minut. Holky to ale zvládly, ubránily oslabení a mohly se tak radovat z prvního a velmi důležitého vítězství v baráži.

Jaroměř - Soběslav    4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Utkání se Soběslaví bylo úplně jiné, než to s Lípou. Soběslav měla šikovné hráčky na míčku, které o sobě navíc velice dobře věděly a byly výborně sehrané. Proto musely jaroměřské hráčky zvolit úplně jinou taktiku a čekaly, co bude. První třetina přinesla několik šancí, a to převážně z hokejek hráček Soběslavy...ale žádná nebyla využita, a to i díky výkonu Mácy v bráně. Na první branku se čekalo až do poloviny druhé třetiny, kdy se "konečně" prosadila Soběslav - 0:1. O 3 minuty později bylo jaroměřským holkám opět o něco hůř, to když soupeřky zvýšily na 0:2. Ale domácí tým dokázal ještě do konce třetiny snížit na 1:2 a dostat se na dostřel... Spousta neproměněných šancí ale aspoň jeden gól, i to se počítá. Třetí třetinu se konečně podařilo "rozbít" obranu Sobeslavy a během 3 minut naše holky obrátily stav utkání na 3:2. Hned se hrálo líp, ale soupeřky neustále hrozily a nesmělo se nic podcenit. Vedení netrvalo dlouho. V 5.minutě bylo opět vyrovnáno - 3:3 a začínalo se od nuly... Odhodlání a bojovnost jaroměřských hráček byla neuvěřitelná a přinesla i kýženou branku, nakonec vítěznou, která padla 3 minuty před koncem - 4:3. 
I v druhém sobotním utkání holky ukázaly, že se nevzdávají a bojují až do konce zápasu. Dvě vítězství, to byl ten nejlepší vstup do baráže a pozvednutá psychika ze dvou otočených zápasů se taky počítala...

Jaroměř - Plzeň    2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
V ranním nedělním zápase se proti našim holkám postavil tým z Plzně, který už naše holky taky jednou potkaly v poháru ČP. Už od prvním minut bylo jasný, že to nebude jednoduchý zápas. Jaroměřačky nestíhaly, nedobíraly hráčky, nedařilo se jim...prostě byly rády, že jsou rády...nedokázaly se plzeňačkám vyrovnat, obzvlášť v první třetině. Když na tabuli po 7 minutách svítil stav 0:3 a na hřišti jasně dominovala Plzeň, bylo jasné, že tento zápas nebude pravděpodobně na konci tím vítězným a potvrzujícím postup. Nicméně holky nedaly Plzni nic zadarmo. Druhou a tetí třetinu sehrály výsledkově vyrovnaně (vždy 1:1) a snažily se, co mohly. Ale věděly, že tennejdůležitější zápas je ještě čeká odpoledne... A tak nakonec za 2:5 z pohledu Jaroměř se mohla Plzeň jako první raodvat z postupu do 1.ligy bez ohledu na zbytek zápasů.

Jaroměř - Chomutov    8:3 (2:0, 2:2, 4:1)
Poslední zápas, který naše holky čekal. I když už před zápasem věděly, že postup o ligu výš je doma, chtěly předvést co nejlepší hru a odvděčit se tak divákům, kteří se přišli podívat a podporovali je celý víkend. Vítězství bylo jasným cílem...
K tomu děvčata vykročila správným způsobem - po první třetině vedly 2:0 a dalo by se říct, že na hřišti měly nad soupeřkami převahu. Bohužel jenom jejich "nic moc" zakončení jim neumožnilo vybudování vyššího náskoku a definitivního rozhodnutí zápasu. Na 3:0 se jim podařilo zvýšit ihned po nástupu do drhé části. Na to však během několika desítek vteřin dokázaly soupeřky odpověděta tak byl stav stále "jen" o 2 - 3:1. V polovině druhé části se našim holkám podařilo využit přesilovou hru a pohled na tabuli byl opět radostnější - 4:1. Chomutov se však nevzdávala a bojoval dál. V 11.minutě prostředního dějství přišel pětiminutový trest pro domácí za vysokou hokejku a Jaroměř se musela bránit... Necelé 3 minuty ustála oslabení vcelku "bez problémů", ale potom přišel další trest a holky šly do třech. Z následné standartní situace dokázal Chomutov snížit na 4:2 a Jaroměř šla zpět do čtyř. Nakonec se pětiminutové oslabení podařilo ubránit a mohla začít třetí třetina. V té během úvodních 3 minut padly hned 3 branky - 2 do branky Chomutova, 1 do té jaroměřské (ale ta byla poslední) - stav 6:3. V posledních tech minutách ještě přidaly holky další dva góly - konkrétně Hátl, čímž završila svůj součet posledního zápasu na 4+2 a vyrovnala se tak brankami v jednom utkání Bláže... Poslední branka ještě padla ve vlastním oslabení, což byla asi ta nejhezčí tečka za turnajem...

Suma sumarum. Postup do 1.ligy vybojován a odehraná 4 velmi náročná utkání, která ukázala celkovou sílu jaroměřského celku. A aby toho nebylo málo, opět jsme dokázaly, že naši jednotlivci se dokáží prosazovat. Marcela Štěpánová byla druhou nejlepší golmankou s průměrem obdržených branek na zápas a Kateřina Hátlová, hlavně díky poslednímu utkání, dokázala ovládnout kanadské bodování... Ale uznání si zaslouží celý tým, protože to, co holky předvedly je obdivuhodné!!!
Velké dík patří i divákům, kteří podporovali jaroměřské hráčky během celého víkendu a hnaly je za lepším výsledkem, i když se zrovna nedařilo. Doufáme, že v příští sezoně bude návštěvnost na domácích utkáních v´podbná, ne-li lepší!!!
A další velké dík patří organizátorům, kteří zařídili vše tak, aby měly domácí hráčky, ale i ty ostatní klid na své zápasy a nemusely se o nic starat. DĚKUJEME!!!!