ŽENY: Vydařený výlet do Vídně

31.08.2013 10:35

Letos jsme se s ženským týmem vydaly na letní turnaj blíž, než v minulých letech, a to k našim jižním sousedům do Rakouska - přesnějí do Vídně na Vienna open 2013. Byl to první ročník tohoto turnaje, a tak jsme nevěděly, co čekat od organizátorů apod. Jediné, co jsme věděly, že s námi je na turnaj přihlášeno dalšéch 5 ženských týmů. Dvě základní skupiny po 3 týmech. První skupina: TJ Sokol Jaroměř, FbK Olimpija Ljubljana (Slovinsko), Ojojoj Uppsala (Švédsko), druhá skupina: Wiener Floorball Verein (Rakousko), UHC Weesen (Švýcarsko), UKS Grodek (Polsko).
Do Vídně jsme dorazily den předem vlakem, kdy už cesta byla velice zajímavá a hlavně v našem podání lehce hlasitější, i když na naše poměry jsme byly potichu, což si nemysleli někteří spolucestující z vlaku. Ale co, my se jely bavit, a tak jsme si z toho nic nedělaly. Po příjezdu jsme se ubytovaly v "klidné" části, kde pod okny byla tříproudová silnice a jezdily tramvaje a metro,a  šli jsme na registraci. Povinnosti byly splněny, a tak jsme se mohly vydat prozkoumat město. 
Druhý den jsme hrály až odpoledne, a tak jsme vyrazily za kulturou na Schonbrunn. Taková menší rozcvička v podobě procházky. Odpoledne nás čekal náš první soupeř - švédky. Do zápasu jsme šly s odhodláním si hlavně zahrát a zkusit protihráčky potrápit. Začátek utkání pro nás byl překvapením, po minutě jsme vyhrávaly 1:0 a postupem času si vypracovávaly i vyšší vedení, místy i o 3 branky. I když protihráček bylo málo (pouhých 7) bylo vidět, že jejich kombinace je trochu někde jinde. I když ani my jsme v kombinacích nezůstávaly moc pozadu (na naše poměry chvilkami až nevídaný výkon), bylo jasné, že švédky nesmíme k ničemu pustit. Jejich rychlá kombinace a celková hra nás nutili rychle střídat, a tak jsme se všechny držely pěkně v tempu. Konec zápasu a pro nás celkem překvapení - výhra 5:3 na švédským týmem. 
Na další zápas ve skupině, se slovinskou Olimpijí jsme nastupovaly až další den. Tento tým jsme si pamatovaly z naší návštěvy Slovinska před 2 lety, kdy jsme je na tamějším turnaji porazily. Věděly jsme, že 2 roky jsou dlouhá doba, a tak jsme nechtěly nic podcenit a do zápasu jsme vlítly naplno. Protihráčky se do kombinace a celkově k míčku moc nedostávaly, ale my ne a ne dát gol. Šancí bylo nepočítaně, ale míček pořád nekončil za zády soupeřovy golmanky. Tempo zápasu bylo oproti prvnímu utkání úplně někde jinde. Vzhledem k tomu, že jsme byly schopné udržovat míček na útočné polovině a obstřelovat branku, nebylo střídání tak časté jako předchozí den. Po závěrečném klaksonu svítilo na tabuli skore 3:0 pro nás, což znamenalo druhou výhru ve skupině, přímý postup do semifinále, a tím vyhnutí se čtvrtfinálovým bojům, ze kterých nám nakonec do semifinále přišlo polské družstvo (druhé semifinále švédky proti švýcarkám). Večerní rozhodující utkání v závěrečném postupu do soubojů o medaile vyhrálo švéské družstvo Ojojoj Uppsala a druhé 1/2nále nakonec patřilo nám. Zápas to byl těžký. Polské družstvo sice přijelo s hráčkami na tři pětky, ale na hřišti bylo neustále pouze 5-6 hráček, které v podstatě nestřídaly. Řeklo by se, že po chvíli nebudou moct a že zápas bude jasně v našich rukách, ale bylo to naopak. Polky byly sehrané a jejich obrana kompatabilní. Nám se nedařila kombinace, a když se to sečetlo všechno dohromady, tak z toho byl velký boj a konečná výhra o dva goly - 2:0.
Náročná sobota byla za námi a před námi poslední večer ve Vídni a samozřejmě turnajová party. Na té jsme se potkaly s klukama z Brna a z Jindřichova Hradce, se kterými jsme se dobře bavily celý večer. Turnajová party se vydařila a na nás už čekalo jenom finálové utkání - od švédek odveta za skupinovou prohru. 
Po náročném večeru nebylo pro některé nejjednodušší hrát, ale všichni se toho zhostili na jedničku. Zápas pro nás začal dobře - vedli jsme 1:0. Bohužel to nakonec byl náš jediný úspěch, i když šancí opět nebylo málo, švédská golmanka zachytala dobře. Na druhé straně se vyznamenávala naše Jerry, která dlouho držela náš útlý náskok. Bohužel špatné postavení při standartní situaci, zacloněný výhled naší golmanky a výborná střelkyně z řad švédek dokonaly obrat na konečný stav 1:3 z našeho pohledu. Ačkoli nás podporovali z hlediště naši kamarádi z Hradce, nám se nepodařiloo odpovědět, a tak jsme se musely smířit "pouze" s 2.místem. Švédky byly ve finále lepším týmem a my jim vítězství přály. 
A tak skončila naše mise ve Vídni, která byla zatím naší nejúspěšnější zahraniční výpravou. Uvidíme, kam se vydáme za rok a jak dopadneme (snad minimálně jako letos :) ).

Konečné pořadí:
1. Ojojoj Uppsala (SWE)
2. TJ Sokol Jaroměř
3. UHC Weesen (SUI)
4. UKS Grodek (POL)
5. Wiener Floorball Verein (AUT)
6. FbK Olimpija Ljubljana (SLO)