Jak jsme se přes extraligovou Spartu dostali do čtvrtfinálové skupiny Poháru České pojišťovny

08.10.2012 21:39

V pátek 5.10. jsme v osmifinále Poháru České pojišťovny od 19.00 nastoupili proti extraligovému celku AC Sparta Praha. Jak to bylo pro náš druholigový tým prestižní utkání snad ani nemusím psát. Rozhodně jsme však nepropadali panice či poraženeckým náladám, ba naopak, roli outsidera jsme se nechtěli poddat a převládala v nás touha bojovat, soupeře co nejvíc potrápit  a neudělat jménu našeho klubu a města ostudu. Své k tomu řekl i náš trenér, Viktor Kolář, v   tomto článku. Zajímavý zápas vzbudil zájem u florbalové i neflorbalové veřejnosti. Dosavadní rekord na soutěžní utkání činil 140 fanoušků. Byli jsme příjemně překvapeni, když již půl hodiny před zápasem byla v hledišti řada diváků. Nakonec do hlediště, které čítá 210 míst k sezení a na ochoz nad nimi, přišlo skvělých 321 diváků (suverénně nejvíce ze všech dosud odehraných osmifinále), kteří vytvářeli výbornou atmosféru a za to jim patří velké DÍKY!

Aktivní hra přinesla ovoce hned v čase 1:29, kdy dalekonosnou střelu Michala Taufmanna dorazil Honza Škola. Sparta ale rychle srovnala po dobré akci zakončené Šnajdrem. Minutu na to byl náš Škola vyloučen a Sparta dostala výhodu přesilové hry. Výhodná byla ale spíše pro nás, protože v jejím průběhu našel brankář Karel Hašek na středu rozběhnutého Honzu Hřivnu, který se nemýlil. Další branka padla také na straně pražského týmu, když Kotrč krásně našel velkého sparťanského fanouška Jendu Hrobského, který vsítil do odkryté brány. Hra se stále hrála ve vysokém tempu a ač se Sparta snažila, nebyla stále schopna vstřelit svou druhou branku, částečně kvůli našemu specifickému povrchu, ale také díky naší velké bojovnosti. Nám se bohužel na druhé straně nepodařilo využít minutu a půl trvající přesilovku 5 na 3. Poté jsme se ale přeci jen dostali do tříbrankového vedení, když si protagonisté předchozího gólu prohodili role, Pavel Kotrč se po Hrobského nahrávce vytočil z rohu s balónkem a nedal brankáři Kotoučkovi šanci. Poslední minuta první části byla ve znamení sparťanské přesilovky, které jsme v posledních vteřinách nechali příliš klidu na míčku, z našeho rohu prošel pas k půlce na Marvánka a ten tvrdou střelu uklidil k tyči čtyři vteřiny před koncem a upravil tak poměr gólů na 4:2.

Na začátku druhé části využili hosté další ze svých přesilových her, když prošla přihrávka na Dvořáka osamoceného kousek před bránou, ten měl jednoduchou práci a snížil na rozdíl jediné branky. Další vyloučení se nám ale již podařilo ubránit. Následující pokusy hostí se dařilo likvidovat buď brankáři či hráčům v poli. Bohužel ale pomalu přicházela destiminutovka, kdy se hráčům nedařilo plnit své úlohy na hřišti a díky tomu docházel ke zmatkování. Toho soupeř využil a v 37. minutě otočil skóre, nejprve Čermák tvrdou ranou propasíroval prostorem akorát pro míček mezi brankářovýma nohama a poté po chybě domácího hráče skóroval Moravec.Těsně před koncem byli za vzájemnou šarvátku vyloučeni jaroměřský Schwarz a sparťanský Vávra. Brankář Sparty Beneš, který do této třetiny nastoupil místo Kotoučka, zatím držel čisté konto a vypadalo to na možnost klasického průběhu, kdy v příliš mnoho zápasech ztrácíme dobrý náskok i celý zápas.

Hra 4 na 4 na začátku třetí třetiny lépe sedla nám a Pavel Kotrč příliš neobtěžován z blízka srovnal průběh zápasu. Než se stačilo rozehrát následné buly, vypadl v hale proud (z výpadku velmi vážně podezíráme provozovatele bufetu za účelem zvýšení tržeb :-D ) a muselo se čekat, až světla vychladnou, aby se znovu nahodila. Odpočinek cca 15 minut navíc nám prospěl, jelikož se zápas odehrával v opravdu vysokém tempu. Síly se nám podařilo využít hned v brzké přesilovce, kterou zužitkoval Vojta Schwarz a 2 minuty na to zvyšoval na rozdíl dvou branek Adam Kubina. V čase 47:10 šla Sparta opět do oslabení, které začalo standardní situací na hranici sparťanského velkého brankoviště, ta byla dobře rozehrána a někteří domácí hráči se již začali radovat, ale míček nějakým zázrakem do brány nedoputoval a déle se přesilovku využít nepodařilo. Chvíli na to se opak povedl Spartě, když Duchek od mantinelu krásně trefil bližší růžek branky nad golmanovým ramenem. Šanci zvýšit náš náskok měl v nařízeném trestném střílení Petr Hašek, bohužel po kličce mu ujel míček a místo volného prostoru v brance míček olízl boční konstrukci. Šnajdr v čase 55:21 využil během čtyř vteřin přesilovku a opět srovnal stav zápasu, 7:7. V čase 58:28 se naskytla obrovská příležitost, Sparta šla opět do oslabení, toho o minutu později využil Petr Hašek a přinesl nám těsný náskok. Sparta následně zkoušela štěstí v šesti, to jí ale nevyšlo. Jirak „Boris“ Novotný rozehrál standardku z našeho rohu dalekým lobbem, který dlouho vypadal, že padá přímo do brány, nebylo tomu tak. Naštěstí, těsně pronásledován sparťanským hráčem, dobíhal míček Petr Hašek a z metru nasměroval z voleje balonek přímo do branky. Bylo rozhodnuto! A my si opět dokázali, že jsme schopni lámat zápasy i posledními třetinami. Tak skončil 9:7 v náš prospěch zápas, ve kterém vedla Sparta pouhé 4 minuty a 5 vteřin, dala jen tři góly při hře 5 na 5 a inkasovala ve vlastní přesilovce. Nutno ale přiznat, že jsme byli přestříleni 36:22, i když spíše převahou to bylo naší vlastní střeleckou nepřesností, snahou zbytečnými přihrávkami dohrát míček až do prázdné brány. Jak napovídá produktivita, rozdíl byl i ve výkonech brankářů.

Oslavy byly bujaré a protáhly se až do pozdních hodin, co si budeme povídat :-) Teď nás ale již čeká čtvrtfinálová skupina. V prvním zápase přivítáme doma TJ JM chodov, loňského finalistu Poháru České pojišťovny a semifinalistu play-off extraligy. Druhý bude na řadě vítěz zápasu mezi prvoligovým SK Bivoj Litvínov a extraligovými FBŠ Bohemians, také doma. Jako poslední ve skupině bude výjezd do Liberce za domácím FBC, velké derby pro trenéra Viktora Koláře, působícího v tomto klubu před příchodem do Jaroměře. Ať tyto zápasy dopadnou jakkoli, jedná se určitě o největší úspěch našeho týmu od dob účasti v prvních třech ročnících extraligy (v té době 1. ligy). Podařil se nám i o dvě kola zvýšit dosavadní rekord z roku 2009, kdy jsme postoupili do 4. kola Poháru. Je to skvělý úspěch hoden jubilejní 20. sezony klubu TJ Sokol Jaroměř!

Pár statistik:

branky: 2. Jan Škola, 5. Jan Hřivna, 9. Jan Hrobský, 18. Pavel Kotrč, 41. Pavel Kotrč, 44. Vojtěch Schwarz, 47. Adam Kubina, 60. Petr Hašek, 60. Petr Hašek - 2. Miroslav Šnajdr, 20. Jan Marvánek, 23. Pavel Dvořák, 37. David Čermák, 37. Petr Duchek, 51. Petr Duchek, 56. Miroslav Šnajdr; rozhodčí: Lukáš Laštovička - Jiří Němec; vyloučení: 7:8; využití: 2:4; diváků: 321; střely: 22:36 zásahy brankářů: Karel Hašek 29 - Michal Kotouček 4, Martin Beneš 10; po třetinách: 4:2, 0:3, 5:2;